Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Nästan ingenting är omöjligt inom IT"

Mahsa Mirtalebi är student på det internationella kandidatprogrammet i Software Engineering and Management och också studentambassadör för IT-fakultetens utbildningar. I april 2013 var Mahsa i Stockholm för att ta emot utmärkelsen "Global Swede", som hon fått mycket tack vare sitt engagemang som studentambassadör och för sitt intresse för entreprenörskap. Mahsa har sedan lång tid tillbaka varit intresserad av IT och beskriver sig själv som en nyfiken person med stort intresse för projekt, människor och nya miljöer: "Jag håller ögonen öppna för nya saker" säger Mahsa.

- Jag var i Stockholm med två personer från institutionen, viceprefekten för grundutbildningen Miroslaw Staron samt universitetslektorn Christian Berger för att ta emot utmärkelsen "Global Swede", berättar Mahsa. Det var en total överraskning för mig att jag hade nominerats - jag var inte informerad om att IT-fakulteten hade skickat in en motivering till Göteborgs universitet.

Mahsa Mirtalebi och handelsminiister Ewa Björling 
Mahsa Mirtalebi och handelsminister Ewa Björling under Global Swede- ceremonin i Stockholm.

- Jag är studentambassadör för IT-fakultetens utbildningsprogram och jag har varit djupt engegerad i olika projekt och events - ett exempel är aktiviteterna under universitetets "Global Week", säger Mahsa. Jag är nyfiken som person och jag gillar att hitta nya utmaningar och miljöer, att träffa nya människor - jag tror att jag alltid har varit sådan.

Läs mer om Global Swede

Carolo Cup – ett fantastiskt lag och mycket arbete

En sådan utmaning var förberedelserna för juniorversionen av Carolo Cup, en internationell tävling där studenterna skapar modellversioner av självgående, "tänkande" bilar. Mahsa arbetade i en grupp med sex andra studenter från Göteborgs universitet och från Chalmers och de arbetade tillsammans i ett halvår på sin bil. Mycket jobb, men det hela slutade med att de vann tävlingen.

- Det var FÖR mycket jobb, säger Mahsa och skrattar. Vår gruppdynamik var fantastisk och den gav oss möjlighet att arbeta effektivt mot ett gemensamt mål. Vi fördelade ansvarsområdena bra, men jag insåg inte att projektet skulle innebära så mycket arbete - och stressen ökade ju mer vi närmade oss tävlingen. Jag är glad att vi lyckades så bra och projektet kommer nu att bli en del av kursplanen i kursen Industrial IT and Systems.

Om Carolo Cup

Passionerad projektledare

Mahsa växte upp i Iran och efter gymnasiet beslutade hon sig för att fortsätta sina studier i Sverige. Hon hade släkt och vänner här redan och hon var intresserad av staden och Göteborgs universitet.

- Jag intresserade mig för IT i gymnasiet och redan där hade jag motivationen och drivkraften att ta risker för att skapa framgång. När jag såg programbeskrivningen för Software Engineering and Management blev jag lockad, delvis för att programmet fokuserade på problemlösning och och projektarbete i team. Jag tycker verkligen om att nå mål tillsammans med andra och det finns så mycket man kan åstadkomma inom IT och mjukvara - nästan ingenting är omöjligt - du behöver bara hitta ett sätt att göra det möjligt på! Det var givetvis också en utmaning att flytta till ett annat land och att börja på universitetet, men det var en fantastisk upplevelse och jag anpassade mig relativt fort.

Ett område som ligger Mahsa extra varmt om hjärtat är projektledning, som hon tycker innebär ett brett spektrum av utmaningar och som ger ett fågelperspektiv genom att du måste ta del av alla delar av projektet.

- Det är ett område som jag verkligen vill utveckla vidare i många olika riktningar, jag är till exempel också intresserad av metodologiska frågeställningar.

Stimulerande miljö som uppmuntrar växande och utveckling

- Jag gillar att det är som mycket som händer här och att det finns förväntningar som man ska leva upp till - och jag vill återgälda det jag har fått, från till exempel mina lärare, som har skapat möjligheter och en inspirerande miljö för mig att utvecklas i. Jag skulle vilja poängtera att jag känner mig tacksam gentemot IT-fakulteten och dess institutioner för att ha uppmuntrat mig att växa!

Just nu arbetar Mahsa tillsammans med några andra på en ny öppen samarbetsplattform där syftet är att synkronisera akademiska aktiviteter och underlätta samverkan.

- Efter alla möten och efter att ha deltagit i en mängd aktiviteter vid Göteborgs universitet och Svenska Institutet, drog vi slutsatsen att det finns så mycket som är på gång samtidigt, många olika former av samverkan med många yrkeskategorier inblandade och ofta splittrad information. Vi ville samla all den här informationen och presentera aktiviteterna på bästa möjliga sätt.

 

Text: Anna Ohlsson
Foto: Magdalena Carbrera

Sidansvarig: Anneli Andersson|Sidan uppdaterades: 2015-05-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?