Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Intervju med Amanpreet Kaur

Amanpreet är tredjeårsstudent på det internationella kandidatprogrammet Software Engineering and Management.

Lockades av managementperspektivet

Amanpreet Kaur kommer ursprungligen från Punjab i norra Indien. Amanpreet har en bakgrund inom elektronik och beslöt sig för att satsa på att kombinera de kunskaperna med utbildningen inom Software Engineering and Management i Sverige. Bland annat för att utbildningen just på Göteborgs universitet har täta kopplingar till industrin och att Sverige dessutom är känt för sin höga täthet av elektronikföretag. Amanpreet hade undervisat i ämnen inom den digitala sektorn innan hon kom hit och var sedan tidigare bekant med matematiken på programmet och även till viss del med C-programmering.

Utbildningen här är mer som att vara ute i industrin

Amanpreet är väldigt nöjd med hur programmet är sammansatt.

- Något av det mest väsentliga jag lärt mig på programmet är hur man håller sig uppdaterad och beredd på att ändra riktning under projektets gång, säger Amanpreet. Utbildningen här är inte som en vanlig universitetsutbildning, det är mer som att vara ute i industrin. Eftersom jag själv har erfarenhet från elektronikindustrin, kan jag jämföra. Och jag har lärt mig sådant på det här programmet som ingen kan undervisa dig i: Hur man samarbetar med andra för att nå framgång i projekt och hur man samverkar med personer från andra kulturer. Det är fantastiskt.

Vi lär oss väldigt mycket på att möta människor från verkliga livet

Snart är det dags för det avslutande examensarbetet och Amanpreet hoppas på att det ska ge henne ytterligare kontakter in i industrivärlden. Men generellt sett har de haft många gästlärare från industrin under utbildningen och det har resulterat i åtskilliga företagskontakter.

- Jag tycker att vi lär oss så mycket mer genom att möta de här personerna från verkliga livet, säger Amanpreet. Just nu håller jag på att avsluta en kurs i ledarskap och team management, men jag tror att jag har fått ett bredare perspektiv bara genom att lyssna på våra gästföreläsare. Om du har dem framför dig kan du ställa alla slags frågor, som ”Fungerar det här eller inte?” och ”Hur löste ni problemet?”.

En av kurserna på programmet innehöll runt tio föreläsningar med folk från Volvo IT, Ericsson och Sigma. En av föreläsningarna hölls av en tidigare masterstudent inom Software Engineering och han beskrev på vilket sätt han använde programmeringsspråket Erlang i sitt arbete. Programmet har även fått besök av Joe Armstrong som designade Erlang och av Francesco Cesari som grundade Erlang Solutions Ltd. (Erlang är det programmeringsspråk som togs fram på Ericsson, när man inte hittade ett befintligt programspråk som uppfyllde de konkreta behov man hade.)

Programmet anpassar sig till ett IT-område under global påverkan

- Det finns inte så många program som det här, eftersom utbildningen anpassar sig till ett IT-område under global påverkan, säger Amanpreet Kaur. Det traditionella sättet att jobba på ute i industrin håller på att förändras och programmet ligger i linje med det. Och under utbildningen vänjer vi oss också vid att arbeta tvärs över språkbarriärerna. Jag gillar verkligen den internationella blandningen på det här programmet.

Efter sin examen nästa år skulle Amanpreet helst vilja jobba med som teknisk skribent (- Jag skulle gärna arbeta som teknisk skribent på Sigma Kudos till exempel, säger Amanpreet), inom mjukvaruarkitektur, eller som förändringsagent. En förändringsagent är en person som behövs när något nytt ska introduceras i ett företag, ny teknologi eller ett nytt sätt att arbeta, där du behöver någon som tar ansvar för hela implementeringen, som startar processen och också ansvarar för hur förändringen sprids i organisationen.

Amanpreet Kaur tycker att något av det bästa med programmet är att man inte behöver specialisera sig under utbildningen. När man är färdigutbildad kan man jobba med nästan vad som helst inom software engineering.

- Och när du börjar på det här programmet – oroa dig inte, säger Amanpreet. ”We are in it all together”. Vi tar tag i saker och vi hittar lösningar. Lärarna och forskarna är jättetrevliga och de hjälper dig när du kört fast. Det är väldigt mycket att lära sig inom utbildningen och också att bli medveten om – men det är inte omöjligt.

 

November 2011

Text: Catharina Jerkbrant
Foto: Johan Wingborg

Amanpreet Kaur läser tredje året på Software Engineering and Management

Amanpreet KaurAmanpreet Kaur är en internationell student från Indien som tagit steget att läsa en svensk utbildning inom software engineering and management. Ett av de främsta skälen att läsa just i Göteborg är programmets nära samverkan med industrin.

Sidansvarig: Anneli Andersson|Sidan uppdaterades: 2012-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?