Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Intervju med tredjeårsstudent

Erika Thorsen går tredje året på datavetenskapligt program vid Göteborgs universitet. Hon har valt att inrikta sig på inbyggda system, dvs. de små datorer som finns i all teknik runtomkring oss. Parallellt med studierna jobbar hon i ett litet nystartat företag där hon och hennes sambo arbetar med att utveckla ett nytt verktyg för att handla hållbart med hjälp av sin mobiltelefon.

- Jag är oerhört intresserad av hur en dator verkligen är uppbyggd, säger Erika Thorsen. Att ha en förförståelse för funktionen i datorn, hur delarna kommunicerar med varandra och vad som påverkar vad, är grundläggande när man ska förstå begränsningarna och hitta lösningar. "Är det därför det här inte går att genomföra om jag väljer att programmera i Java?" Och: "Just den här åtgärden tar så här lång tid eftersom informationen måste hämtas från den, den och den delen av systemet. "

Erika berättar att just hennes inriktning, mot inbyggda system, inte är så vanlig inom Datavetenskapligt program. Men hon tycker det är synd att inte fler väljer det här området, det ger så mycket att ha en grund inom datorsystemkonstruktion att stå på, anser Erika. Själv lobbar hon just nu för att digital- och datorteknik borde tillhöra de obligatoriska kurserna på Datavetenskapligt program.

- Vi läser ju t.ex. om hur de olika programspråken är uppbyggda och då tycker jag att det känns naturligt att också få inblick i datorns konstruktion, men jag har inte riktigt fått gehör för det ännu :-)

Varför valde du Datavetenskapligt program?

- Min uppväxt har definitivt påverkat mig, säger Erika Thorsen. Pappa är ingenjör och älskar datorer och jag har tre bröder som är rätt mycket äldre än jag och som alla höll på med datorer i en eller annan form när jag var liten. Jag fick vara med och kolla när bröderna utvecklade datorspel och annat och det är en av mina äldre bröder som har utvecklat datorspelet Backpacker till exempel.

- Jag gick ett år på Maskiningenjörsprogrammet på Chalmers först, men sedan insåg jag att det enda jag intresserade mig för där var matematik och programmering. Jag har tyckt om matematik ända sedan jag var liten. Programmering kan sägas vara en form av matematik, eller snarare: det är så jag ser det för att förstå programmering. Även logik innebär väldigt mycket matematik.

- Man kan säga att jag väljer att angripa problemen på ett matematiskt sätt, för att jag förstår matematik. Jag ser att andra angriper problemen från andra utgångspunkter, det beror ju på vad man är duktig på. Att ha en god uppfattning om logik eller språk är andra möjligheter, mycket av det vi ägnar oss åt inom datavetenskap handlar ju om språk till exempel, även om det råkar handla om maskinella språk.

- Att det blev just datavetenskapligt program berodde mycket på att jag fick kopplingen mellan matematik och programmering förklarad för mig. Jag hade då letat ett tag efter ett bra sätt att applicera matematiken på verkligheten och då blev programmeringen en perfekt lösning. En fördel med Datavetenskapligt program är att man kan handplocka många av de kurser man själv intresserar sig för och det passade mig. Jag tycker de kurser jag valt har varit väldigt roliga, det enda är väl att man känner sig lite ensam inom mitt ämnesområde vid Göteborgs universitet, de flesta man läser ihop med på kurserna är studenter vid Chalmers tekniska högskola.

- Mitt intresse för det här området handlar mycket om min önskan att få kontroll över datorn – att kunna förutse varför vissa saker inte fungerar och vad jag behöver göra för att lösa problemen. Intresset kom från början snarare från matematiken än själva datorn, men nu har också datorn blivit intressant i sig, mycket för att jag förstår den på ett annat sätt.

Erika Thorsen sammanfattar:- Jag har aldrig känt att jag hamnat så rätt som på det här programmet!

Utvecklar mobilapplikationer för hållbara val i butiken

Vid sidan om studierna jobbar Erika i ett nystartat företag som ska ta fram ett nytt verktyg för mobiltelefoner. Erika har en bror som visserligen är snickare, men som tidigare ägnat sig en hel del åt programmering. Brodern fick en idé om att det borde vara lättare att välja rätt vara i butikerna ur ett hållbarhetsperspektiv och att man skulle kunna använda sin mobiltelefon för att lösa det problemet. Erikas bror sökte och fick pengar via Chalmers Innovation och Katapult of Sweden och därefter fick Erika och hennes sambo komma in i bilden och börja utveckla produkten.

- Jag har utvecklat en applikation för Android och en för Iphone, berättar Erika. Just nu håller jag på med en applikation för Windows Phone 7, som är Microsofts nya operativsystem för telefoner.

Verktygets funktion går ut på att man med hjälp av mobilen ska kunna scanna streckkoden på varan man tänkt köpa och sedan få lättförståeligt presenterad information om vad olika organisationer har för hållbarhetsfakta om produkten.

Företaget är fortfarande i ett uppstartsskede och de har just börjat ”betatesta”, dvs. testa produkten på ett mindre antal användare innan den släpps för övriga konsumenter. Förhoppningsvis kan verktyget släppas till jul 2010.

- Att ta fram det här verktyget har varit väldigt roligt, berättar Erika. Jag har fått en mycket bra inblick i programspråk, i synnerhet de som ligger inom paradigmet objektorienterad programmering. Till dessa räknas Java för Android, Objective-C för Iphone, C# och C++.

Hur har det varit att plugga IT som tjej?

- När jag började plugga datavetenskap var det första gången jag upplevde att folk såg det som något särskilt att jag var tjej, säger Erika Thorsen. Jag var inte van vid det – jag ägnade ju mig fortfarande bara åt något som intresserade mig. Men det var egentligen inte på själva utbildningen som det var mest problematiskt, mer när man träffade folk utanför universitetet. Jag jobbade till exempel på Dreamhack som volontär i somras och kunde mötas av förvånade kommentarer ”Kan du det här?” Men Dreamhack är ju lite speciellt.

- Förra året var jag med på Data-tjej, en årlig konferens för tjejer inom datavetenskap. Jag är universitetets representant inom Data-tjej och jag ska dit i år igen. Så det finns nätverk för dataintresserade tjejer.

Vad händer efter examen?

- Jag ska resa hade jag tänkt och får jag jobb direkt när jag kommer tillbaka kanske jag jobbar något år, säger Erika. Sedan blir det nog ett masterprogram, men jag har inte bestämt mig för vilket. Jag hade gärna läst ”Integrated Electronic Systems Design” som ett spår på masterprogrammet Computer Science, men eventuellt försvinner det som ett samlat spår och då skulle jag behöva kombinera kurser istället. Det gör det hela lite krångligare.

 

September 2010

Intervju: Catharina Jerkbrant

 

Tredje året på Datavetenskapligt program

Erika ThorsenErika Thorsen är nöjd med sitt val av program och också med sin inriktining. Att förstå hur en dator är uppbyggd och förutsättningarna när de olika delarna ska kommunicera med varandra, känns som grundläggande kunskap, anser Erika.

Sidansvarig: Simon Ungman|Sidan uppdaterades: 2011-04-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://cse.gu.se/utbildning/dv/studentintervjuer/tredjearsstudent/
Utskriftsdatum: 2020-07-05