Webbkarta

Praktik på Spotify lockade Beata till Datavetenskap

Beata Ringmar läser andra terminen på kandidatprogrammet i datavetenskap. Det var den stora valfriheten inom programmet och en praktikplats på Spotify som lockade henne till utbildningen.

– Jag tittade på praktikplatser och hittade en på Spotify som verkade rolig. De ville att man pluggade datavetenskap eller software engineering, så jag började leta och hittade det här programmet. Jag visste inte exakt vad jag ville göra men ville ha något spännande och nytt. Så det kändes som rätt val.

Beata hade inte programmerat innan hon började läsa på programmet, men det var inget som avskräckte henne från att söka.

– Jag hade inte ens sett kod innan jag började, så det var lite av en chock. Från att aldrig ha programmerat till att börja skriva kod själv. Men jag har tyckt om kurserna och det känns som jag kommit väldigt långt på kort tid. Kurserna har varit bra anpassade för allas olika nivå av förkunskap, så det har känts bra.

– Det bästa är våra lärare. De är här jättemycket och tar sig tid med oss. Flera gånger i veckan träffar man dem, och annars kan jag gå till deras kontor och få hjälp. Men också alla lärarassistenter, jag har lärt mig jättemycket av dem, säger Beata.

Hon är snart klar med programmets första år som till stor del består av obligatoriska kurser i datavetenskap och matematik.

– Det är ganska mycket matte, det kan vara bra att veta. Jag tyckte innan att jag hatade matte och inte var bra på det, men jag har klarat mattekurserna hittills.

Efter första årets basblock är valfriheten stor inom programmet. Studenterna läser bara sex obligatoriska kurser, inklusive kandidatarbetet, i övrigt väljer de själv vilka ämnen de vill fördjupa sig inom.

– Det var en av orsakerna till att det var mitt förstaval när jag sökte. Det var så mycket man kunde välja på, det blev jag intresserad av.

Det är lätt att få jobb som datavetare, men Beata har inte bestämt sig än exakt vad hon vill jobba med.

– Jag är inte hundra procent säker på att jag vill programmera resten av livet, men det känns som ett bra program för att få in foten i många olika branscher.

Samtidigt är utbildningen stundtals krävande.

– Du måste vara beredd på mycket programmering och matematik. Det kommer vara svårt och ganska intensivt med mycket jobb och grupprojekt, men det är värt det. Det är så många branscher man kan jobba i, och så många ämnen man kan fördjupa sig inom.

Beatas tips till nya studenter:

  • Var beredd på att det kommer vara stressigt, men
  • var inte rädd för att fråga efter hjälp, och
  • gå på föreläsningarna!
Sidansvarig: Simon Ungman|Sidan uppdaterades: 2020-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?