Webbkarta

Alexander Sjösten har specialiserat sig på säkerhet

Alexander Sjösten har nyligen börjat som doktorand vid institutionen för data- och informationsteknik och ingår i en forskargrupp för språkbaserad säkerhet. Alexanders väg till doktorandlivet har gått via Datavetenskapligt program, följt av masterprogrammet i Computer Science – båda vid Göteborgs universitet.

Vad sysslar du med som doktorand?

– Jag har bara arbetat som doktorand i ungefär en månad, men just nu sitter vi och försöker få igång ett system för webbläsare för att kunna följa informationsflödet i en webbapplikation. Systemet har ett stort fokus på säkerhet där vi taggar data som känslig eller icke-känslig information. Grundidén är att känslig indata aldrig ska påverka icke-känslig utdata – det ska aldrig finnas risk för att känslig data på något sätt läcker ut ur sytemet.

– Projektet har varit igång i tre år nu och det fungerar bra i en terminal, men inte alltid som vi tänkt oss i en webbläsare. I nuläget sitter vi och testkör mot olika webbapplikationer för att hitta buggar och vi har till exempel precis lyckats testköra Google Analytics genom verktyget utan problem. Nästa uppgift är att göra verktyget stabilt för alla typer av webbapplikationer.

Vad är det mest spännande med ditt jobb?

– Att få möjlighet att försöka ligga lite i framkant. Det är inte särskilt troligt att jag hade fått jobba med precis just det här ute i industrin, det är lite andra förutsättningar. Anledningen till att vi forskar på det här området är för att åstadkomma något mycket specifikt där det inte finns någon lösning sedan tidigare.

Hur kom du in på det datavetenskapliga området?

– Jag har en teknisk bakgrund med mycket matematik och programmering med mig från gymnasiet, så det här kändes som en naturlig fortsättning på det. Jag såg att Datavetenskapligt program vid Göteborgs universitet var ett av de program som hade den mest fria inriktningen och att man själv kunde sätta ihop sin utbildning. Det innebär att man snabbt kan nischa sig mot något område och jag lockades av den möjligheten.

– När jag började på Datavetenskapligt program 2009 behövde man bara ha 50 % av kurserna inom det datavetenskapliga området, men jag har ändå bara kurser inom datavetenskap i min utbildning.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Den stora valfriheten och möjligheten att påverka inriktningen på sin utbildning och den höga kvaliteten på kurserna. Det gjordes en nationell utvärdering av utbildningar inom IT-området när jag gick på Datavetenskapligt program och vårt program fick omdömet ”mycket hög kvalitet”.

Var det något som var mindre bra med utbildningen?

– Utbildningen var väldigt bra när jag läste den. Men rent krasst kan jag tycka att kursansvariga hade ganska liten koll på vad som gällde för studenterna just från Göteborgs universitet, eftersom majoriteten av studenterna på samma kurser var från Chalmers. Men redan när jag läste min master något år senare blev det mycket bättre och mer självklart att det fanns två studentkategorier: "för er som studerar på Göteborgs universitet gäller det här och för er som är studenter på Chalmers gäller det här". Det var bra och det verkade vara något som ändrades mer generellt på kurser gemensamma mellan universitetet och Chalmers.

Du valde att också läsa din masterutbildning vid Göteborgs universitet?

– Ja, det var av två orsaker. Dels för att masterutbildningen i Computer Science vid Göteborgs universitet även den innebär mycket stor valfrihet att själv kombinera sina kurser – jag hade mitt fokus på säkerhet och motsvarande inriktning gick inte riktigt att få på Chalmers på ett enkelt sätt. Dels var jag nog lite bekväm, vi som hade en examen från Datavetenskapligt program fick i princip platsgaranti på masterprogrammet i Computer Science.

Hur ser det ut när du blickar framåt?

– Den närmaste tiden handlar om att få systemet vi arbetar med att funka! Steg två är att jag ska lyckas ta min doktorsexamen. Sedan får vi se vad som händer, jag funderar nog inte så mycket på det. Det tar några år innan jag är färdig med min forskarutbildning, då får man se vilka eventuella möjligheter som öppnats.

 

 

September 2015

Intervju: Catharina Jerkbrant
Foto: Anneli Andersson

Studentintervju
Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2015-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?