Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Datavetenskapligt program, kandidatnivå

Utbildar du dig till datavetare kan du se fram emot en intressant karriär inom IT. Efter examen kan du arbeta med avancerad mjukvaruutveckling på en internationell arbetsmarknad, antingen som programmerare, systemarkitekt, systemutvecklare eller projektledare.

Under utbildningen skaffar du dig den gedigna vetenskapliga och tekniska kompetens som krävs för att utveckla komplexa system med hög kvalitet. Dina möjligheter att välja inriktning utifrån egna intressen är stora redan i slutet av första året. Större delen av din studietid under år två och tre kan du ägna åt några av de många specialområden som finns inom programmet.

Om programmet

Stora möjligheter att välja inriktning

Programmets första år innehåller ett obligatoriskt basblock med 30 högskolepoäng datavetenskap och 22,5 högskolepoäng matematik. Syftet med dessa kurser är att ge dig en stabil grund för den fortsatta utbildningen. 

För att du ska kunna gå på djupet inom något område, är valfriheten på programmet mycket stor. Efter första årets basblock av obligatoriska kurser har du, under de följande två åren, totalt bara sex obligatoriska kurser inklusive kandidatarbete. I övrigt kan du komponera din utbildning helt på egen hand eller i samråd med din studievägledare.

Du har sammanlagt ett sextiotal kurser att välja mellan inom en rad olika områden. Institutionen för data- och informationsteknik är integrerad mellan Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet och kan därför erbjuda ett brett utbud av datavetenskapliga kurser.

De flesta av kurserna på Datavetenskapligt program samläses med civilingenjörsstudenter på Chalmers, där skillnaden är att du på Datavetenskapligt program har en större valfrihet att själv komponera din utbildning.

Många av kurserna inom programmet ges endast på engelska. För att  kunna välja även masterkurser under kandidatprogrammet krävs att du har läst Engelska B.

Några av våra fördjupningar:

 • Algoritmer
 • Programspråk
 • Interaktiva simuleringar och spel
 • Software Engineering
 • Datakommunikation och distribuerade system
 • Operativsystem
 • Interaktionsdesign
 • Tillförlitliga datorsystem
 • Datasäkerhet
 • Machine learning
 • Artificiell intelligens
   

Programmet är treårigt och leder till en filosofie kandidatexamen i datavetenskap.

Arbetslivet

Bland företag som anställt flera datavetare utbildade vid Göteborgs universitet finns Jeppesen, Ericsson, Volvo IT, Sigma, Tibco, Volvo Cars, Semcon, Apple, Google med flera.

Olle Landström, VD, TIBCO Spotfire:

"TIBCO Spotfire har anställt ett antal duktiga examensarbetare och utvecklare från det datavetenskapliga programmet på Göteborgs universitet. Vi är mycket nöjda med dem och deras kunskapsnivå och vi ser fram emot att träffa fler examensarbetare och arbetssökanden med denna bakgrund."

Förberedande matematikkurs

Som förberedelse för utbildningen har du möjlighet att läsa Sommarmatte vid institutionen för Matematiska vetenskaper. Utbildningen är en repetition av den matematik du läste på gymnasiet, vilket kan vara nyttigt särskilt om det var några år sedan du gick ut gymnasiet.

Behörighet och ansökan

Allmän information om hur du söker, IT-fakulteten

Information om behörighet och urval finner du i Göteborgs universitetets digitala programkatalog, där det under ansökningsperioden också finns en direktlänk för anmälan till programmet:

Sök Datavetenskapligt program, 180 hp

Anmälan är öppen 15 mars - 15 april

datavetenskapligt program

Programledning DV

 

Datavetenskapligt program ges på Campus Johanneberg

Undervisningen på Datavetenskapligt program sker främst på Chalmers huvudcampus Johanneberg.

Karta över Chalmers Johanneberg
 

Utbildningsplan och examensbeskrivning

 

För äldre versioner av Utbildningsplan/Examensbeskrivning, kontakta studievägledaren. 

 

Student på CSE

Information riktad till dig som är student hos oss.

Sidansvarig: Anneli Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-06-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?