Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Datavetenskapligt program, kandidatnivå

En utbildning som passar dig som tycker om att utveckla innovativa lösningar med hjälp av matematik och programmering. Du behöver inte kunna programmera när du börjar, det lär du dig hos oss. Du har stora möjligheter att själv välja inriktning på din utbildning genom att fördjupa dig i ett eller flera områden. Med en kandidatexamen i datavetenskap har du den kunskap som krävs för att arbeta som till exempel programmerare, systemarkitekt, systemutvecklare eller projektledare. Om du väljer att läsa vidare på med ett masterprogram får du spetskompetens som kan ge dig ytterligare fördelar på arbetsmarknaden.

Om programmet

I takt med digitaliseringen av samhället går utvecklingen mot allt mer sofistikerad programvara. IT räddar liv, förenklar vardagen och underhåller. Med IT kan vi bygga smarta hem, fordon och elnät, och ta fram intelligenta hjälpmedel. Vi lär oss nya sätt att samla in stora datamängder och omvandla dem till användbar information. Samtidigt går utvecklingen av nyskapande spel och specialeffekter i filmer ständigt framåt.

Vi ger dig den vetenskapliga och tekniska kompetens som krävs för att utveckla komplexa system med mycket hög kvalitet och säkerhet. Programmet fokuserar på mjukvara, problemlösning och generell kunskap om programmering och matematik men det finns även möjlighet att inrikta sig på hårdvara under de valbara kurserna.

Det första året innehåller ett obligatoriskt basblock med 30 högskolepoäng datavetenskap och 22,5 högskolepoäng matematik. Efter första årets basblock läser du bara sex obligatoriska kurser, inklusive kandidatarbete. Kurserna ger dig en stabil grund och den tekniska kompetens som krävs för att klara av de snabba förändringarna inom branschen.

I övrigt är valfriheten inom programmet stort. Institutionen för data- och informationsteknik är integrerad mellan Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet och kan därför erbjuda ett sextiotal kurser inom olika områden. De flesta av kurserna samläser du med civilingenjörsstudenter på Chalmers.

Du kan välja kurser inom till exempel:

 • Algoritmer
 • Programspråk
 • Interaktiva simuleringar och spel
 • Software Engineering
 • Datakommunikation och distribuerade system
 • Operativsystem
 • Interaktionsdesign
 • Tillförlitliga datorsystem
 • Datasäkerhet
 • Hårdvara och maskinteknik
 • Artificiell intelligens och maskininlärning

Du kan även välja att läsa masterkurser redan under kandidatprogrammet, men det kräver att du har läst Engelska B.

Länk till Utbildningsplan

Länk till Examensbeskrivning

Förberedande matematikkurs

Som förberedelse för utbildningen har du möjlighet att läsa Sommarmatte vid institutionen för Matematiska vetenskaper. Utbildningen är en repetition av den matematik du läste på gymnasiet, vilket kan vara nyttigt särskilt om det var några år sedan du gick ut gymnasiet.

Undervisningsform

Utbildningen bedrivs i form av föreläsningar, lärarledda övningar, laborationer och handledning samt projekt där studenten tillämpar och fördjupar sina kunskaper. Upplägget är både teoretiskt och praktiskt med många programmeringsuppgifter som du löser själv eller tillsammans med andra i en modern datormiljö. Litteraturen är vanligen på engelska och även undervisning på engelska kan förkomma.
Det finns möjligheter att samarbeta med företag under ditt kandidatarbete.

Lokaler

Undervisningen på Datavetenskapligt program sker främst på Chalmers huvudcampus Johanneberg i Göteborg. Där kommer du som student även ha tillgång till Datavetenskaps egna lokal, Monaden. Här finns tillgång till kök, tyst arbetsrum, sällskapsspel och här träffar du också andra datavetare från de olika årskurserna.

Studera utomlands

Bäst möjligheter till utlandsstudier under programmet har du under höstterminen årskurs 2 eller höstterminen årskurs 3.

Om du vill studera utomlands kan du åka på utbytesstudier via ett av våra utbytesavtal. Genom att resa på ett utbytesavtal slipper du t.ex. terminsavgiften vid värduniversitetet.

Det finns möjlighet att söka stipendium för att finansiera dina utlandsstudier inom Europa.

 

Efter studierna

Programmet är treårigt och leder till en filosofie kandidatexamen i datavetenskap.

Det är lätt att få jobb som datavetare, du kan arbeta som bland annat programmerare, systemarkitekt, systemutvecklare eller projektledare.

Arbetsmarknaden växer och kompetensen är efterfrågad inom allasektorer. Den snabba tillväxten i kombination med bristpå kvalificerad arbetskraft gör att arbetsmarknadenser fortsatt bra ut för både nyexamineradeoch erfarna datavetare. Kompetensenär även efterfrågad internationellt och det finnsgoda möjligheter att arbeta utomlands.

Bland företag som anställt flera datavetare utbildade vid Göteborgs universitet finns Jeppesen, Ericsson, Volvo IT, Sigma, Tibco, Volvo Cars, Semcon, Apple, Google med flera.

"Vi har anställt ett antal duktiga examensarbetare och utvecklare från det datavetenskapliga programmet på Göteborgs universitet. Vi är mycket nöjda med dem och deras kunskapsnivå och vi ser fram emot att träffa fler examensarbetare och arbetssökanden med denna bakgrund." - Olle Landström, f.d. VD, TIBCO SpotfireFör dig som väljer att studera vidare i ett masterprogram finns det flera olika valmöjligheter efter din kandidatexamen. En fortsättning är masterprogrammet Computer Science, men du kan även välja andra inriktningar som Game Design and Technology, Applied Data Science eller Software Engineering and Management.

Rådgör med din studievägledare om du funderar på att läsa en masterexamen så att du väljer kurser som motsvarar kraven för det program du vill läsa.

Lönestatistik för yrken inom data och IT hittar du här:
https://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrkeskategori/Data-IT-101

Behörighet och ansökan

Information om behörighet och urval hittar du genom att klicka på länken ovan.

För frågor om ...

…ansökan och antagningsprocessen
besök www.studera.se

… om programinnehåll och kurser
kontakta Alex Gerdes, programansvarig

… om val av program, antagningskrav eller frågor om universitetsstudier
kontakta Ellen-Britta Fernell Foufa, studievägledare

Sidansvarig: Anneli Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-11-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?