Inbjudan till workshop: #AI@GU

Nyhet: 2018-06-12

Det finns ett starkt samhällsbehov av forskning och utbildning kopplat till frågor om artificiell intelligens (AI). Göteborgs universitet vill bidra med sin kunskap, stärka och utveckla detta område. Lärare/forskare och doktorander med intresse för AI välkomnas till en intern workshop kring denna satsning.

Lokal, regional och nationell AI-samverkan

Göteborgs universitet samverkar både lokalt och nationellt med olika aktörer kopplat till AI. Bland annat är universitetet en del av en tvärvetenskaplig satsning för kompetensutveckling inom området, tillsammans med Chalmers och fem andra lärosäten. Universitetet för också samtal med den nationella satsningen “AI Data Factory Arena” på Lindholmen Science Park, där huvudfokus är forskningssamverkan knuten till universitetets egna satsningar.

#AI@GU

Vid Göteborgs universitet bedrivs forskning och utbildning med koppling till artificiell intelligens (AI) inom flera olika discipliner och vetenskapsområden. För att ytterligare bidra till utvecklingen av dessa har rektor för avsikt att inom kort satsa medel på att utveckla tvärvetenskapliga forsknings- och utbildningsområden, med betoning på tillämpningar av AI.

Satsningen ska bidra till att frigöra tid för lärare att, inom ramen för sin anställning, ta fram utbildnings- och forskningsprojekt av relevans för AI-området. i att diskutera på workshopen.

Lärare/forskare och doktorander med intresse för AI välkomnas till en intern workshop kring denna satsning, för att diskutera vilka områden som är relevanta. Huvudspråk på workshopen är svenska.

Syfte:

• Att synliggöra och stärka intern samverkan inom området
  • Att underlätta framtagandet av utbildnings- och forskningsprojekt av relevans för AI-området
  • Att, bland annat genom dessa projekt, bidra till utveckling och samverkan inom Göteborgs universitet av forskning, utbildning och kompetensutveckling av relevans inom AI-området

När:

Tisdag 28 augusti kl 10-12
Anmälan: Antalet platser är begränsat , så anmäl dig här redan nu – men absolut senast 10 augusti

Var:

Glashuset, innergården på Akademin Valand, ingång via Chalmersgatan 4

Program:

• Inledning och bakgrund, Fredrika Lagergren Wahlin, vicerektor för samverkan med övergripande ansvar för AI på GU
  • Aktuella utlysningar inom AI, vilket stöd kan du få: Forsknings- och innovationskontoret
  • Korta idépresentationer av forskare:
    Denna brännande samhällsfråga skulle jag vilja forska vidare om
    Resultat som skulle kunna uppnås
    Kompetens- och forskningsområden som behövs för att uppnå detta

Jonas Ivarsson, professor i pedagogik: Hur påverkar AI och teknisk utveckling mänsklig kommunikation och kunskapsprocesser
    Niclas Hagen, forskare, koordinator Centrum för digital humaniora: Medborgarforskning, arbetsfördelning människa - maskin och den humanistiska forskningsprocessen
    Ytterligare en presentation kommer hållas. Mer information kommer inom kort.

• Gruppdiskussioner, förslag på samverkan kring forsknings- och utbildningsprojekt
  • Sammanfattning: Hur går vi vidare

Frågor?

Hör gärna av dig till Fredrika Lagergren Wahlin, vicerektor samverkan, fredrika.wahlin@gu.se
eller Jessica Glanzelius, samordnare samverkansfrågor, jessica.glanzelius@gu.se

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

• Distinguished paper answers the question of granularity

[2019-03-04] A method to bridge the gap between different information flow control approaches, bringing us one step closer to building secure software systems. This groundbreaking result, that answers a long-standing open question in the security community, won a distinguished paper award at the Symposium on Principles of Programming Languages (POPL 2019) in Cascais, Portugal.

• Unikt samarbete för framtidens diagnostik av svåra infektionssjukdomar

[2019-02-27] Den 20-21 mars hålls konferensen Engineering Health som lyfter upp forskningssamarbeten mellan Sahlgrenska Akademin, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Chalmers. Lars Magnus Andersson, verksamhetschef och överläkare på Infektion på SU och Robert Feldt, professor vid Data- och informationsteknik på Chalmers kommer tillsammans hålla en presentation om sitt gemensamma forskningsprojekt. De har en vision om att stödja och förbättra behandling av svåra och svårdiagnostiserade infektionssjukdomar där patienterna är inlagda på sjukhus och behandlas över tid.

• IT-studenter är högvilt - rapport från mässan Gösta

[2019-02-26] Teknikutvecklingen har gjort konkurrensen om den digitala kompetensen knivskarp. Dagens industri besökte IT-studenternas arbetsmarknadsdag Gösta i Göteborg för att se hur företagen jagar framtidens talanger.

• Deras matematiska bevis leder till säkrare programvara

[2019-02-19] Självkörande bilar, bank-appar och pacemakers. Vårt dagliga liv är allt mer beroende av mjukvara, men hur kan vi säkerställa att mjukvaran fungerar felfritt? Magnus Myreen och hans forskare på institutionen för Data- och informationsteknik bevisar riktigheten i program.

• Robots are becoming classroom tutors. But will they make the grade?

[2019-02-15] "Mechanical mentors try to find their place as teacher's helper". Article in Science news with reference to research by Sofia Serholt, Interaction Design, Department of Computer Science and Engineering.