Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nytt internationellt masterprogram: Applied Data Science!

Nyhet: 2016-06-27

Personer med kunskaper i hur man bearbetar och analyserar stora datamängder har blivit en allt mer eftersökt kategori. Nya masterprogrammet Applied Data Science syftar till att ge studenterna expertkompetens inom dataanalys och maskininlärning.

– Big Data har blivit en central del av stort sett alla områden – näringsliv, opinionsbildning, biovetenskap, naturvetenskap, humaniora och samhällsvetenskap – exemplen är hur många som helst, säger Graham Kemp, en av projektledarna för nya masterprogrammet Applied Data Science.

Richard Johansson och Graham KempProjektledarna Richard Johansson och Graham Kemp diskuterar kursplaner för nya masterprogrammet.

Mycket stor brist på specialistkompetens inom Data Science

– Personer med en djupgående kännedom om hur man bearbetar, modellerar och analyserar stora datamängder har blivit allt mer eftersökta bland arbetsgivarna.

– Vi har faktiskt fått en konkret förfrågan från industrin om vi har möjlighet att starta ett utbildningsprogram inom Data Science. Arbetsgivarna upplever att behoven har blivit allt större, samtidigt som det fortfarande är mycket svårt att hitta personer med rätt utbildning.

Stor brist på personer med kompetens inom bearbetning och analys av stora datamängder

Studenter från många olika ämnesområden

– Som målgrupp för masterprogrammet Applied Data Science ser vi studenter från många olika ämnesområden. Att ha kompetens inom hantering och analys av stora datamängder kommer att vara viktigt oavsett inom vilket område de väljer att specialisera sig.

– De metoder vi lär ut inom Data Science är generella och kan tillämpas inom de flesta områden. Vårt program riktar sig alltså inte bara till studenter med en bakgrund inom IT eller statistik!

Väl förberedda för möjligheterna och utmaningarna med stora datamängder

– Vi vill göra studenterna mycket väl förberedda för att arbeta med Big Data i sina framtida karriärer. De kommer att tillägna sig kunskaper inom ett spektrum av datalogiska metoder, i vilka tillämpningar den ena metoden är att föredra framför den andra och generella fördelar och nackdelar med olika tekniker.

– Målet är att studenterna vid avslutad utbildning ska ha de kunskaper och färdigheter som krävs för att möta utmaningarna och de nya möjligheter som uppstår när massiva datamängder blir allt mer tillgängliga.

 


FAKTA:

Applied Data Science, 120 hp
Internationellt masterprogram
Start: hösten 2017
Ansvarig institution: institutionen för data- och informationsteknik

För fullständig information om programmet inkl. behörighetskrav, se länken ovan. Ansökningsomgången för internationella studenter är öppen 1 november -15 januari. Nationella omgången är öppen ca 15 mars - 15 april 2017.

 

FOTO: ANNELI ANDERSSON

AV:

Artikeln publicerades först på: itufak.gu.se

Nyheter

 • IT-studenter bidrar till hållbara maritima transporter

  [2017-06-02] Studenter på kursen Software Engineering Project demonstrerar bidrag till projektet "PortCDM" för aktörer inom Göteborgs Hamn.

 • Imed Hammouda har tilldelats IT-fakultetens pedagogiska pris

  [2017-05-10] Imed Hammouda, programansvarig för det internationella kandidatprogrammet Software Engineering and Management, tilldelas IT-fakultetens pedagogiska pris för 2017. Imed får motta priset under IT-fakultetens avslutningsceremoni i universitetets aula den 7:e juni.

 • Sök uppsatsstipendium inom Sök och Findability

  [2017-03-20] Behöriga att söka medel ur fonden "Till Henrik Strindbergs minne" är studenter som studerar på något av IT-fakultetens program och är i färd med att skriva uppsats på kandidat-, magister- eller masternivå.

 • Ny forskningsmiljö för cyberfysiska system

  [2017-03-15] Förutsättningarna för att testa datorsystem för självkörande fordon och andra cyberfysiska system kan snart komma att förbättras. Med anslag från Vetenskapsrådet planeras en ny, unik, forskningsmiljö för testning. Bakom projektet ligger forskare från två institutioner på Chalmers, tillsammans med kollegor i Kalifornien och Paris, samt vid Volvo Cars.

 • Radio P4 Göteborg: Studenter tar plats i självkörande bilar

  [2017-01-12] I framtiden ska studenterna i Göteborg kunna åka i en förarlös bil mellan de olika campusområdena. Det är i alla fall ambitionerna i ett nytt projekt som Göteborgs universitet har i samarbete med Chalmers och flera företag.

Fler nyheter

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Anneli Andersson|Sidan uppdaterades: 2013-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://cse.gu.se/aktuellt//nytt-internationellt-masterprogram--applied-data-science-.cid1380119
Utskriftsdatum: 2017-10-18