Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fieldsmedaljören Vladimir Voevodsky utsedd till hedersdoktor

Nyhet: 2016-06-30

Vladimir Voevodsky har utsetts till hedersdoktor vid IT-fakulteten för sin excellens inom området matematiska bevis, där han har ett nära samarbete med forskare i Göteborg.

Vladimir VoevodskyVladimir Voevodsky vid Institute for Advanced Study i Princeton är en världsledande rysk matematiker som arbetar inom algebraisk geometri och algebraisk topologi. År 2002 fick han Fieldsmedaljen, matematikens Nobelpris, för flera banbrytande resultat.

Under det sista årtiondet har han intresserat sig för datorkontroll av matematiska bevis. För detta ändamål har han använt sig av ”bevisassistenter” av den typ som utvecklats vid institutionen för data- och informationsteknik på Göteborgs universitet. Bevisassistenterna utgörs av datorprogram som hjälper matematikern att bygga upp korrekta bevis.

Voevodsky upptäckte också ett intressant samband mellan homotopiteori, ett av hans egna specialområden inom matematiken, och den typteori som bevisassistenterna bygger på. Upptäckten av sambandet har lett till förbättringar både av typteorin i sig och möjligheten att utföra kontroll av matematiska bevis. Voevodsky har under de senaste åren samarbetat med forskare från Göteborg för att vidareutveckla de samband han upptäckt.

 

Foto: Klaus Tschira Stiftung/ Peter Badge

AV: Peter Dybjer

Artikeln publicerades först på: itufak.gu.se

Nyheter

 • IT-studenter bidrar till hållbara maritima transporter

  [2017-06-02] Studenter på kursen Software Engineering Project demonstrerar bidrag till projektet "PortCDM" för aktörer inom Göteborgs Hamn.

 • Imed Hammouda har tilldelats IT-fakultetens pedagogiska pris

  [2017-05-10] Imed Hammouda, programansvarig för det internationella kandidatprogrammet Software Engineering and Management, tilldelas IT-fakultetens pedagogiska pris för 2017. Imed får motta priset under IT-fakultetens avslutningsceremoni i universitetets aula den 7:e juni.

 • Sök uppsatsstipendium inom Sök och Findability

  [2017-03-20] Behöriga att söka medel ur fonden "Till Henrik Strindbergs minne" är studenter som studerar på något av IT-fakultetens program och är i färd med att skriva uppsats på kandidat-, magister- eller masternivå.

 • Ny forskningsmiljö för cyberfysiska system

  [2017-03-15] Förutsättningarna för att testa datorsystem för självkörande fordon och andra cyberfysiska system kan snart komma att förbättras. Med anslag från Vetenskapsrådet planeras en ny, unik, forskningsmiljö för testning. Bakom projektet ligger forskare från två institutioner på Chalmers, tillsammans med kollegor i Kalifornien och Paris, samt vid Volvo Cars.

 • Radio P4 Göteborg: Studenter tar plats i självkörande bilar

  [2017-01-12] I framtiden ska studenterna i Göteborg kunna åka i en förarlös bil mellan de olika campusområdena. Det är i alla fall ambitionerna i ett nytt projekt som Göteborgs universitet har i samarbete med Chalmers och flera företag.

Fler nyheter

Sidansvarig: Anneli Andersson|Sidan uppdaterades: 2013-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?